SewerSystems

 

In den beginne...

De hobby “audio” was eigenlijk al een hele tijd niet meer in beeld. Niet meer sinds ik ruim 10 jaar geleden op een zeiljacht ben gaan wonen. Een heleboel spulletjes kun je wel meenemen op een flink jacht, maar meubels en audio-apparatuur konden niet mee. Zo raakte ik dus óók mijn zelfbouw luidsprekers kwijt.

Inmiddels woon ik weer aan wal. En nu wilde het toeval dat ik via een ruil en wat overredingskracht opnieuw in het bezit kon komen van mijn oude vertrouwde Parures.

Mijn eerste echte boxen

De Parures zijn ooit ontworpen door dhr Jan Bosch van de toenmalige firma Clear Sound uit Lippenhuizen (Fr). Ze zijn getest en beschreven in de elektuurspecial hifi-luidsprekers nummer 8 van 1993.

De beoordeling van de boxen resulteerde in kreten als; “De weergavekwaliteiten van de Parure bleken voortreffelijk te zijn...” en “...een voortreffelijk stereobeeld...” of “Er ontbrak niets in de weergave...” en “We hebben echt met verbazing zitten luisteren...” En ga zo maar door. Met andere woorden, als je dan toch eens een paar knappe boxen wilt bouwen, dan moeten dit ze maar worden. Al helemaal als je bedenkt dat de kosten van luidsprekers en filter per kastje op slechts 280 oudhollands florijnen kwam. Ik heb er dan ook nooit spijt van gehad dat ik ze gebouwd heb.

 

Maar wat is het jammer dat dhr Bosch zijn ronde Eton-ontwerp nooit heeft gepubliceerd. Dit was een kastje van een litertje of 15 met een vlakke frontplaat voor de drivers en een ¾ ronde achterkant van buigbaar MDF. Ik heb ze mogen beluisteren in Lippenhuizen en dat klonk mooi! Volgens de heer Bosch waren ze nog niet af qua filtering, maar ik heb geen rare dingen kunnen horen. In elektuurspecial hifi-luidsprekers nummer 9 van 1994 staat een vooraankondiging van het ontwerp, maar het is er uiteindelijk nooit van gekomen.

En zo heeft hij nog verschillende ontwerpen gemaakt die stuk voor stuk positief zijn ontvangen in de luidsprekerspecials van elektuur.


Nu even terug naar de Parures. Ik kreeg ze terug in erbarmelijke staat. Er is ooit door kindervingers  geprikt in de domes van beide tweeters en de rubberen ophangring van één van de woofers was gescheurd. Voorlopig heb ik ze toch maar opgesteld. Ik vervang de woofers later wel een keer. En bij geringe volumes klinken ze nog steeds goed! Ik hoop dat Jan Bosch dit ooit nog eens leest en zijn oude vak/hobby weer oppakt. Te beginnen met die Eton's natuurlijk.


Hoe nu verder

Maar ondertussen had ik alweer de kriebels gekregen. Ik had wel zin om weer eens iets te bouwen. Mijn vriend MGB kwam toen met een grappig ontwerpje van meneer Berndt Burghard (a.k.a. Cyburgs). Het ging om de Cyburgs “Needle”. Een TQWT ontwerp met slechts één full-range drivertje.

 

In den beginne...